Så klarar hunden kylan

Inte avlad för att klara kyla

Våra hundar är i de flesta fall avlade på helt andra meriter än att kunna klara av kyla, så vissa hundar kan behöva täcke eller varm tröja på sig när temperaturen kryper nedåt tio minusgrader eller mer.

Ta med dig hunden till djuraffären då du ska köpa täcket, det behöver provas ut så att det sitter bra.

Tassar

Att smörja tassar eller inte innan promenaden, där finns det många åsikter. Vissa menar att visst ska de smörjas in så att hunden slipper isklumpar mellan trampdynorna, andra menar att tassarna ska fettas in lika lite som vårt ansikte ska det i kylan. Ytterligare andra har åsikter någonstans mitt emellan.

Helt klart är att tassarna kan behöva smörjas in regelbundet under vintern eftersom hunden lätt drabbas av köldsprickor. Bland slädhundsförarna används ofta Skillingarydsalva (tjärsalva), Proteinsalva, Zinkpasta eller Helosan. Ta för vana att smörja tassarna varje kväll för att förebygga problem med tassarna.

Bor du dessutom i mellersta eller södra Sverige så drabbas hundens tassar ofta av de saltade vägbanorna. Då kan du behöva tvätta tassarna efter promenaden för att skölja bort saltet.

Isklumpar mellan tårna och trampdynorna ska du hjälpa hunden med att plocka bort så snart du märker att de har bildats. Får de sitta kvar kan de orsaka köldskador på huden. Har huden blivit röd och irriterad kommer den att spricka och då måste den hållas ren och smörjas in ordentligt.

 

Hundskor

Att använda hundskor ger lätt associationer med modevärldens uppklädda hundar, men de har faktiskt en praktisk funktion också. Hundskor används av många hundförare inom slädhundssporten. För deras hundar är det mycket viktigt att tassarna inte drabbas av olika skador. Även mycket små och lindriga skador blir snabbt större när hunden ska springa flera mil.

Har din hund fått eller har lätt för att få skador på tassarna, använd hundskor. I dag finns det bra skor med kardborreknäppning.

Var i rörelse

Naturligtvis gäller det också att hålla hunden i rörelse när ni är ute. Lek med hunden, jogga eller gå i snabb takt, då håller du värmen själv också. Lämna inte hunden bunden utomhus om den inte har möjlighet att söka skydd någonstans. Låt den inte heller ligga någon längre stund i bilen. Det tar inte lång tid för bilen att bli utkyld efter att du har parkerat.

 

Infon kommer från www.glanna.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0